dinsdag 8 februari 2011

Van Homoet Nederlands kampioen vossenjacht!

Links de Nederlands kampioen en rechts de Zoetermeers kampioen

Afgelopen weekend was het Achterhoekse Velswijk wederom het decor van het officieuze NK vossenjacht.
Een klein contingent vossenjagers uit Zoetermeer e.o. had de moeite genomen om naar het oosten af te reizen en zich in huize van Velzen in te schrijven voor de belangrijkste vossenjacht van het jaar. Gerard en Ciska van Velzen hadden wederom een geweldige jacht uitgezet. Schreef uw reporter vorige week nog dat de jacht van Mutsaers het predicaat ‘jacht van jaar’ verdiende, de eerlijkheid dient te zeggen dat de jacht in de Achterhoek nog fraaier was.
De bosrijke omgeving van Velswijk vormt een ideaal decor voor de ware hardrijders, gecombineerd met de onstuimige wind moest dit parcours wel een sterke winnaar opleveren.

Een van de favorieten voor de titel, Jan van Velzen was vast van plan om zijn 3e nationale titel op rij binnen te slepen. Al snel na de geneutraliseerde openingsfase werd duidelijk wie zijn voornaamste concurrenten vormden. Er vormde zich een kopgroep van 7 man; Scholten, Endeveld, Roskamp, Verheijen, van der Tang, van Homoet en van Velzen zelf. Deze 7 man bepaalden het gezicht van de koers vooraan, af en toe werden ze nog bijgehaald na een paar zoekpijlen maar toen het spel op de wagen kwam was de definitieve schifting een feit. Op een smalle single track werd het tempo opgeschroefd en werd het verschil gemaakt. In eerste instantie was van Homoet daar niet bij omdat hij zich op de single track achter een niet nader bij naam genoemde Benthuizer coureur bevond die niet al teveel snelheid maakte. Toen hij eindelijk de gelegenheid had deze Benthuizenaar te passeren moest hij wel een gat van een paar honderd meter dicht rijden. Maar de Hagenees liet zien dat hij in topvorm verkeerde, zonder enig probleem reed hij het gat weer dicht. Vlak daarop moesten Scholten en Endeveld een gaatje laten, Scholten kon nog terugkomen maar voor Endeveld was de droom hier al over. Hij reed de rest van de koers alleen in de rondte.
Vooraan waren het vooral de sterk rijdende Verheijen, van Homoet en van Velzen die het tempo hooghielden.
Toch was het Scholten die samen met van Velzen voorop kwam nadat de anderen te ver door waren gereden na een zoekpijl. De 2 man kregen een voorsprong van zo’n 150 mtr. cadeau en dwongen de anderen tot achtervolgen. Dit ging van Homoet niet snel genoeg, hij besloot de sprong in z’n eentje te maken. Na een prachtige achtervolging wist hij op een single track de aansluiting te bewerkstelligen, achter hem konden ook de andere mannen weer aansluiten nadat zowel van Velzen als Scholten een lint voor links af over het hoofd zagen. In het vervolg was het van Velzen die zijn duivels ontbond, van Homoet kon hem volgen en op iets grotere afstand van der Tang, Verheijen en Roskamp. Scholten moest er hier af maar kon later na een paar zoekpijlen toch weer aansluiten,. Het beste was er bij Aadje wel vanaf want toen van Velzen nogmaals gas gaf was hij gezien. Alleen van Homoet kon het wiel van de voormalig prof houden. Eendrachtig samenwerkend bouwde het duo een grote voorsprong op, de taakverdeling was helder; de één deed het kopwerk en van Velzen speurde naar de pijlen en linten. Met nog 1 knijper op het stuur werd richting vos gereden.
In de laatste bocht voor de vos moest van Velzen vol in de remmen omdat zijn compaan hem net binnendoor wilde passeren. Dit werd zijn geluk want hij profiteerde van de situatie, sloeg snel links af en sprintte richting vos op weg naar de nationale titel.
Achter dit tweetal was het Pascal Verheijen die de 3e plaats voor zich op eiste, hij troefde in een prachtige sprint de ook wederom sterk rijdende van der Tang af.
Dat de jacht zwaar was geweest wal af te zien aan het gezicht van nr. 5 Jules Roskamp. Na Roskamp was het even wachten op de binnenkomst van de Zoetermeerse kampioen van dit seizoen, Aad Scholten die ‘total loss’ over de meet kwam . Naar verluidt werd dit mede veroorzaakt door het feit dat hij de dag ervoor, voor het eerst van z’n leven, aan het klussen was gezet door vrouwlief. Insiders houden het er echter op dat het seizoen net een weekje te lang heeft geduurd voor hem.

Na afloop was het weer ouderwets gezellig, verhalen uit de oude doos werden opgerakeld. (toen er nog wel volop bier werd gedronken na afloop!)
Er was goed aan de inwendige mens gedacht door gastvrouw / gastheer. Soep, broodjes en kroketten werden met smaak verorberd door de hongerige jagers.
Scholten kreeg alsnog de wisselbeker overhandigd voor het afgelopen seizoen en daarna werd het trio van NK op het schavot gehuldigd.

Hulde wie hulde toekomt……. Gerard en Ciska… bedankt!

Volgend jaar is er weer een kans op revanche!

Snelle Siemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten