maandag 9 december 2013

Jansen snelt door sloot naar winst.


Jeroen Jansen heeft de 6e jacht van het seizoen op zijn naam gebracht door in de finale als snelste door een sloot te waden op weg naar de vos. Hij liet van Homoet en van Steekelenburg in de moddersloot achter zich en bevestigde hiermee zijn groeiende vorm. Jansen had in de finale niet het meeste kopwerk gedaan maar profiteerde wel optimaal van de arbeid van o.a. van Steekelenburg. De jacht van de neven Scholten zal de boeken ingaan als een memorabele jacht want er viel weer van alles te beleven.

Jansen snelt door sloot naar winst
Van te voren werd nog uitvoerig stil gestaan bij de jacht van vorige week en hoe dom het wel niet was van sommige mannen, ik noem geen namen, die maar klakkeloos achter andere jagers aan  rijden zonder zelf naar de pijlen te kijken. Grapjes werden gemaakt over opticiens, oogartsen en  Verheijen probeerde het brilletje van een medejager uit om te kijken of hij hierdoor scherper kon zien. Had hij die bril nou maar opgehouden, dat  was hem nog goed van pas gekomen deze zondag.

Na de eerste schermutselingen door de modder had zich op weg naar Leidschenveen een kopgroep gevormd met daarin Aad Scholten, Roskamp, v.d. Sande en de eerder genoemde Verheijen. Dit kwartet werd gecomplementeerd met Slingerland en Vreugdenhil die wijs de modderpartij langs Houthandel  v. Dorp hadden ontweken. Vanuit de achtergrond zette Bos, met Endeveld in zijn wiel,  alles op alles op het gat naar de kop te dichten. Van Homoet zat hier ook bij maar liet, wijs als hij is, een gaatje vallen. Bos en Endeveld waren in de overtuiging dat ze de Hagenees losreden maar deze grijze vos had al in de gaten dat de gele pijlen van de neven Scholten weleens snel over het hoofd konden worden gezien.  Amper een paar honderd meter verderop werd dit al werkelijkheid. De kopgroep zag een pijl richting Nootdorp over het hoofd, Bos en Endeveld deden hetzelfde maar de alerte Hagenees keerde om en reed wel door het tunneltje richting Nootdorp met in zijn wiel nog een man of 14. De mannen vooraan, ze hadden inmiddels de pijlen van de jacht van vorige week opgepikt, hadden niets in de gaten en reden zo ongeveer tot de gevangenis door alvorens ze in de gaten kregen dat ze niet goed zaten. Ja, wat moet je hier als verslaggever nu van zeggen.

Ongelooflijk dat een paar van die ervaren jagers niet in de gaten hebben dat ze al kilometers lang het verkeerde spoor volgden. Uiteindelijk wisten Endeveld, Scholten, Bos  en Slingerland het spoor weer op te pakken en nog 2 controles te vinden. Dat kan niet gezegd worden van Verheijen, v.d. Sande en Roskamp. Wat deze mannen precies uitgespookt hebben is een raadsel, feit is dat ze zich op een gegeven moment totaal gedesillusioneerd in het clubhuis melden.  Gelukkig konden ze enigszins opgevangen worden door de dames achter de bar en de net op dat moment binnenkomende Ronald Kappetein vertelde later dat de voorzitter er zo doorheen zat dat hij overwoog om zijn voorzitterschap eraan te geven. Zo ziet u maar hoe zo’n vossenjacht erin kan hakken want wie gaat er nu zo maar een glanzende carrière als voorzitter en penningmeester eraan te geven?  De teleurgestelde heren wisten niet hoe snel ze richting huiswaarts moesten keren. Gelukkig was het koopzondag, zowel Verheijen als Roskamp zijn die middag in de Koopgoot gesignaleerd. Waarschijnlijk om, in gezelschap van hun dames, op zoek te gaan naar een passend brilletje..

Vooraan, bij de echte koplopers, werden de krachten verenigd en goed opgelet. Vreugdenhil lette iets minder op en reed de rode emmer voorbij. Via een paar listige lusjes door Nootdorp werd de witte controle meegepakt. Van Homoet reed op kop over een paar dijkjes die de neven ook in een eerdere jacht hadden opgenomen. Hier stond de 3e,  gele, emmer. Door Ypenburg werd koers gezet naar Pijnacker. Daar viel opnieuw een hoofdrol te noteren voor Frans Lemckert, was hij eerder in Nootdorp bovenop een brug onderuit te gaan. In Pijnacker maakte hij het nog bonter door in een sloot te belanden. Nu kon hij daar zelf niet zoveel aan doen, hij werd het slachtoffer van een hondeneigenaar die De Lem met een flinke schouderduw in de sloot deed belanden. De precieze aanleiding is uw verslaggever  niet bekend maar wat wel duidelijk is dat Haagsche Frans en hondenliefhebbers niet zo goed samen gaan.

Omdat vooraan vooral van Steekelenburg het tempo hoog hield bleven er van de oorspronkelijk groep ban een man of 15 nog maar een handje vol over. Gijsenbergh zat hier niet meer bij, hij kampte wederom met afloper. Laat die fietsenmaker toch eens voor deugdelijk maetriaal zorgen.a Knap was het rijden van Andre de Visser, ook hij had te maken met een afloper maar kon tot op het laatst mee doen voor de prijzen. Op een onmogelijk houtsnipperpad achter Oude Leede reed hij zelfs even bij de anderen weg. Zoals gezegd was het vooral van Steekenlenburg die het tempo bepaalde, ook Rob Ruijs deed van zich spreken. Dick van Dijke reed een knappe race, in de modder kwam hij met besten mee. In de finale schroefden Ruijs,  van Steekelenburg en van Homoet het tempo nog eens op. Jansen kon slechts volgen, de anderen haakten af.  De sprint naar de vos liep over een onverhard dijkje maar de koplopers kozen het fietspad ernaast. Jansen, die waarschijnlijk de nodige ervaring op had gedaan in de Stompwijkse moddercrossen, kon zijn ring als eerste om de vos gooien en boekte zo een fraaie overwinning. De nummers 2 en 3 deden toch goede zaken, van Van Homoet lost Bos af als leider in het klassement.

Volgende week wordt de Jacht uitgezet door Ronald Kappetein, de kans is zeker aanwezig dat we een rondje Oosterheem gaan doen. U bent gewaarschuwd.

Douwe Dapper



In het Algemeen klassement telt de slechtste jacht niet meer mee.
Vanaf de 12e jacht zullen de twee slechtste jachten niet meer meetellen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten